10 leukste prentenboeken van dit moment: inspiratie en tips (2023)

Je bekijkt nu 10 leukste prentenboeken van dit moment: inspiratie en tips (2023)
Leukste prentenboeken

Wil je een leuk prentenboek kopen voor je peuter of kleuter en weet je niet wat je hem of haar cadeau moet geven? In de lijst van prentenboeken hieronder geven we je tips. Wat zijn de beste prentenboeken van nu? En wat zijn de klassiekers die je gelezen moet hebben?

In een prentenboek staat vaak weinig tekst en zijn de teksten voorzien van veel afbeeldingen. Het zijn boeken speciaal voor peuters en kleuters, zodat ze veel te zien hebben tijdens het voorlezen. De verhaaltjes hebben vaak een ‘happy end’ en je kan er een les uit trekken.

10 leukste prentenboeken van dit moment

Wij keken naar de leukste prentenboeken van dit moment en zochten voor jou naar de beste tips en heel veel inspiratie. De onderstaande boeken zijn echte aanraders als je een prentenboek wil kopen.

 1. Gewoon zoals je bent van Jonny Lambert
 2. Coco kan het! van Loes Riphagen
 3. Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle
 4. De mooiste vis van de zee van Marcus Pfister
 5. Woezel & Pip – Slaap Lekker van Guusje Nederhorst
 6. Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup
 7. Wij gaan op berenjacht van Michael Rosen
 8. Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney
 9. De Gruffalo van Julia Donaldson
 10. Hé, wie zit er op de wc? van Harmen van Straaten

1. Gewoon zoals je bent van Jonny Lambert

Gewoon zoals je bent van Jonny Lambert
Gewoon zoals je bent van Jonny Lambert

Het boek ‘Gewoon zoals je bent’ van Jonny Lambert behoort zeker tot de leukste prentenboeken. Het is een boek met 28 pagina’s vol mooie platen en een leuk klein verhaaltje wat je voor het slapen gaan kan lezen. Het verhaal gaat over Kleine Snuf die niet in de rij kan lopen tussen de andere olifanten. Onderweg is er van alles te zien en elk dier heeft zijn eigen eigenaardigheden.

Kleine Snuf leert onderweg dan ook van alles over de andere dieren, maar als hij de hap-snap-tanden van Krokodil tegenkomt, moet hij toch wel even uitkijken en weer netjes in de rij gaan lopen. Het boek geeft je het gevoel dat je mag zijn wie je bent, hoe je er dan ook uitziet. Deze wijze les voor peuters en kleuters kun je ze niet vaak genoeg vertellen.

Gewoon zoals je bent is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Coco kan het! van Loes Riphagen

Coco kan het!
Coco kan het!

Het boek ‘Coco kan het!’ van Loes Riphagen is één van de nieuwste prentenboeken en nu al uitgeroepen tot prentenboek van het jaar. De moraal van het verhaal gaat over moed hebben en meer kunnen dan je zelf denkt. Coco is nog klein en gaat als laatste van alle babyvogeltjes uitvliegen uit het nest. Ze vindt het heel spannend, want ze twijfelt of ze wel nieuwe vrienden kan maken.

Gelukkig is haar wijze moeder daar om haar uit te leggen dat dit zeker gaat lukken en Coco dit kan. Het boek heeft veel humor in de teksten en de plaatjes spreken boekdelen. Eigenlijk zou je de tekst niet hoeven te lezen om te begrijpen wat er gebeurt in het boek. Een prachtig prentenboek waar kinderen het nog lang over zullen hebben.

Coco kan het! is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

3. Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle

Rupsje Nooitgenoeg
Rupsje Nooitgenoeg

Eén van de allerbekendste en leukste prentenboeken is het boek Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. Iedereen heeft hier al wel eens van gehoord en niemand krijgt er genoeg van. Het verhaal gaat over Rupsje Nooitgenoeg die als kleine rups uit zijn ei kruipt en meteen een enorme honger heeft. Rupsje Nooitgenoeg vreet zich door alle bladzijdes heen.

Zodra hij gegroeid is en geen eten meer hoeft bouwt hij een huisje waarin hij een mooie vlinder kan worden. Een prachtig verhaal over de levenscirkel van een vlinder. Het boek is gemaakt van stevig karton, waardoor kleine kinderhandjes het ook kunnen aanraken en niks zullen kapotmaken.

Rupsje Nooitgenoeg is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. De mooiste vis van de zee van Marcus Pfister

De mooiste vis van de zee
De mooiste vis van de zee

Net zo’n bekend boek is het prentenboek ‘De mooiste vis van de zee’. Veel kinderen hebben het al gelezen, maar het blijft boeien. Doordat Regenboog, de mooiste vis van de zee, zo ijdel is, vindt geen andere vis hem leuk. Niemand wil vrienden met hem zijn en dat vindt Regenboog heel erg. Hij besluit om zijn schubben weg te geven en daardoor vindt iedereen hem ineens heel aardig.

Door het weggeven van de schubben krijgt Regenboog vrienden en merkt hij dat het niet belangrijk is om de mooiste vis te zijn, maar dat het veel belangrijker is om vrienden te hebben. Een prentenboek met een mooie kern, waar kinderen iets van kunnen leren.

De mooiste vis van de zee is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

5. Woezel & Pip – Slaap Lekker van Guusje Nederhorst

Woezel & Pip – Slaap Lekker
Woezel & Pip – Slaap Lekker

Voor de dood van Guusje Nederhorst maakte zij de mooiste verhalen voor baby’s en peuters over de hondjes Woezel & Pip. De verhalen werden ontzettend succesvol en er kwamen heel wat prentenboeken over Woezel & Pip. Woezel & Pip – Slaap Lekker is één van de verhalen.

Het boek staat vol vuurvliegjes die echt licht geven door middel van een lampje. Je kindje kan de lampjes uitdoen door er tegen te blazen. Dit boek is dus niet alleen een voorleesboek, maar ook een doeboek. En als de lampjes uit zijn is het natuurlijk bedtijd, ook voor jouw peuter. Een prachtige manier om de dag af te sluiten en het bed in te kruipen.

Woezel & Pip – Slaap Lekker is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6. Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup

Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup
Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup

In het jaar 2018 werd Ssst! De tijger slaapt uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar. Daarna werd het nog meerdere keren uitgebracht. De kartonnen versie van het boek is een goede versie voor peuters die graag meelezen en meekijken. In het boek slaapt de tijger, maar ligt ze eigenlijk wel heel erg in de weg. Maar niemand durft haar wakker te maken om te vragen of ze zich wil verplaatsen.

De kikker komt met een oplossing door ballonnen te gebruiken. De dieren zweven allemaal met een eigen ballon over de tijger heen en kunnen zo hun weg vervolgen. Het einde is een beetje spannend, maar het loopt uiteindelijk met een hele hoop humor af. Een zeer interactief boek, waarbij je kindje mee kan doen.

Ssst! De tijger slaapt is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

7. Wij gaan op berenjacht van Michael Rosen

Wij gaan op berenjacht van Michael Rosen
Wij gaan op berenjacht van Michael Rosen

Wie kent het prentenboek niet!? Het verhaal ‘Wij gaan op berenjacht’ is al 30 jaar een boek dat in elke boekenkast moet staan. In het boek gaan een vader en zijn vier kinderen een grote beer vangen. Ze zijn niet bang en doorstaan kolkende rivieren, sneeuwstormen, donkere bossen en gaan overal dwars doorheen.

Zullen ze net zo veel moed hebben als ze uiteindelijk een echte beer tegenkomen? In het boek wordt gebruik gemaakt van de kracht van herhaling. Telkens worden dezelfde woorden gebruikt, zodat je kindje ze makkelijk onthoudt en het verhaal tot leven komt. Het boek is een echte aanrader voor alle peuters en kleuters.

Wij gaan op berenjacht is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

8. Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney

Raad eens hoeveel ik van je hou
Raad eens hoeveel ik van je hou

Het boek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ is een bestseller en uitgebracht in meerdere talen. Het behoort zeker tot onze top van favoriete prentenboeken. In het boek gaan Hazeltje en Grote Haas meten hoeveel ze van elkaar houden, maar dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Want hoe kan je houden van nu opmeten?

Het boek heeft op elke pagina kleine tekstgedeeltes met de mooiste tekeningen. De tekeningen zijn herkenbaar voor peuters en kleuters en zijn prachtige gekleurd met pasteltinten. In het verhaal word je op slag verliefd op de lieve Hazeltje en Grote Haas. Het zijn goed uitgewerkte karakters die je meteen in je hart sluit.

Raad eens hoeveel ik van je hou is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

9. De Gruffalo van Julia Donaldson

De Gruffalo van Julia Donaldson
De Gruffalo van Julia Donaldson

Het prentenboek De Gruffalo is het negende boek in onze top van leukste prentenboeken. Ook van dit boek zijn wij fan, omdat het een heerlijk verhaal vertelt dat herkenbaar is voor elke peuter en kleuter. Muis maakt zijn vijanden bang door het monster de Gruffalo in het leven te roepen. Op deze manier komen zijn vijanden niet in de buurt en hoeft muis zelf niet bang te zijn. Maar dan ziet muis iets wat op een gruffalo lijkt..

Het verhaal is geschreven in rijmvorm, waardoor het lekker wegleest en je kindje het snel begrijpt. Het boek kan een beetje spannend zijn, maar is ook een stoer verhaal. Kinderen zullen er honderduit over vertellen als je dit voorleest bij het naar bed gaan. Een boek dat nooit gaat vervelen.

De Gruffalo is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

10. Hé, wie zit er op de wc? van Harmen van Straaten

Hé, wie zit er op de wc?
Hé, wie zit er op de wc?

Het prentenboek dat onze top 10 van leukste prentenboeken afsluit is het grappige boek ‘Hé, wie zit er op de wc?’ Het boek stond in 2017 in de Prentenboeken Top 10 voor de Nationale Voorleesdagen. Het is geschreven in rijmvorm en heeft een hilarisch verhaal. In het boek moet beer heel nodig naar de wc. De deur is echter op slot en beer moet wachten. Maar wie zit er op de wc?

Het boek is te gebruiken bij zindelijkheidstraining. Je kindje leert op een goede manier dat je naar de wc moet gaan als je moet plassen. Het gebruikt leuke manieren om duidelijk te maken hoe plassen op de wc gaat in plaats van in de luier. Nieuwsgierig blijf je tot het eind in dit leuke prentenboek. Want wie zit er nou eigenlijk op die wc die bezet is?

Hé, wie zit er op de wc? is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Wat is een goed prentenboek?

Een prentenboek wordt als goed beschouwd wanneer de illustraties en de tekst gezamenlijk een goedlopend verhaal vormen met in totaal ongeveer 1000 tot 1500 woorden. Tekst en illustraties ondersteunen elkaar. Het verhaal moet goed te volgen zijn maar, de illustraties zijn gelijktijdig nodig om het verhaal compleet te maken. Natuurlijk is het bij een goed prentenboek belangrijk dat het verhaal interessant is, en kinderen graag blijven luisteren terwijl zij zelf meekijken naar de illustraties.

Voor welke leeftijd is een prentenboek?

Er zijn diverse soorten prentenboeken voor verschillende leeftijden. Eigenlijk begint dat al heel vroeg, de boekjes voor de allerjongsten worden ook wel aanwijsboekjes genoemd. Echte prentenboekjes zijn bedoelt voor kinderen in de leeftijdsgroep van ongeveer 3 tot 6 jaar oud.

Wat voor soort prentenboeken zijn er?

Prentenboekjes zijn er in allerlei verschillende vormen. Het belangrijkste is dat ze voorzien zijn van illustraties en vaak ook kleine tekstuele toevoegingen. De illustraties ondersteunen de tekst, zodat het gemakkelijker is om het verhaal te volgen. De volgende soorten prentenboekjes kunnen we definiëren:

 • Babyboeken of aanwijs- en voelboeken
 • Peuterboeken: vooral de illustraties zijn leidend voor het verhaal.
 • Prentenboeken: illustraties en tekst vormen gezamenlijk het verhaal.
 • Verhalenboeken: tekst wordt leidend, terwijl de illustraties ondersteund zijn.

CadeauPlezier

Hi! Vind jij het ook zo fijn om iemand blij te zien worden wanneer je ze een leuk cadeau of presentje geeft? Anders ik wel! Ik ben dol op het uitzoeken van de leukste cadeaus om vrienden, familie en kennissen te helpen. Om dat een niveau hoger te tillen, is CadeauPlezier ontstaat. Hier probeer ik de leukste creatieve ideeën te delen, die ik opschrijf zodat jij kunt meelezen. Zo maken we iedereen weer een stapje gelukkiger! Een leuk cadeau voor de ontvanger, gemak voor jou en ik kan mijn ding doen! Heb je zelf tips of ideeën? Deel ze gerust!

Geef een reactie