De leukste Sinterklaas boeken 2023

Je bekijkt nu De leukste Sinterklaas boeken 2023
Leukste Sinterklaas boeken

Als de Sint weer in aantocht was, begonnen de gure donkere dagen en kwamen de leesboeken voor Sinterklaas ook weer van zolder. Ik herinner me nog goed Het Grote Boek voor Sinterklaas en Kerstmis. Vol bewondering luisterde ik als kleuter naar deze verhalen van Anne Takens. Ik was verzot op dit boek en kende het van voor tot achter.

Lezen tijdens Sinterklaas is zeker een aanrader. Na het zetten van de schoen even samen in een goed boek duiken. Over Sinterklaas bestaan de mooiste verhalen. Er komen elk jaar weer nieuwe boeken uit met als thema Sinterklaas. Voor kinderen zijn deze leesboeken vaak reuze interessant, want hierdoor leren ze meer over de oorsprong van Sinterklaas en het plezier wat het feest met zich meebrengt.

Wij zetten de leukste Sinterklaas leesboeken van 2022 voor je op een rij. Onze eigen grote favoriet is helaas niet meer te koop, maar deze boeken zijn zeker een waardige opvolger.

De 10 leukste Sinterklaas boeken

  1. De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas
  2. Nijntje Sinterklaas Omdraaiboek
  3. Het Huis van Sinterklaas
  4. Sinterklaas en de arme kindertjes
  5. Dag, Sinterklaasje
  6. Jip en Janneke – Sinterklaas komt!
  7. Het Geheime boek van Sinterklaas
  8. Sinterklaas voor grote kinderen
  9. Strooien met Sint
  10. De Vrienden van Sinterklaas

De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas

De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas
De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas

Het eerste boek voor Sinterklaas dat wij kunnen aanraden is het boek De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas. Op het YouTube-kanaal Zoete Zusjes kun je al hun avonturen volgen, maar voor Sinterklaas is er een boek uitgebracht. Als Sinterklaas weer naar Nederland komt zijn de zusjes Saar en Janna heel blij, maar ook een beetje nerveus. Ze gaan naar de intocht, kijken het Sinterklaasjournaal, zetten hun schoentje en verdienen hun pietendiploma. Als ze een verlanglijstje hebben gemaakt, vergeet Janna het briefje mee te geven aan Sinterklaas. Zou hij nu wel weten wat voor cadeautjes Janna wil hebben?

Dit boek geschreven door Hanneke Zoete brengt kleuters in de sfeer van het feest. Kinderen die al iets ouder zijn kunnen het boek al zelf lezen. De grote letters en duidelijke taal zorgen voor een prettige leeservaring. Duik in de nostalgie van het Sinterklaasfeest en geniet mee van de avonturen die Saar en Janna beleven rondom Sinterklaas.

De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Nijntje Sinterklaas Omdraaiboek

Nijntje sinterklaas omdraaiboek
Nijntje sinterklaas omdraaiboek

Voor de allerkleinste kinderen is er het Nijntje Sinterklaas omdraaiboek. In dit boek leren peuters wie Sinterklaas is en wat er allemaal gaat gebeuren tijdens deze periode. Het Nijntje Sinterklaas omdraaiboek is een stevig boek van karton. Het is compact en heeft duidelijke plaatjes en teksten. Aan de ene zijde van het boek lees je Nijntje zet haar schoen en aan de andere kant kun je de mooiste Sinterklaasliedjes vinden in Nijntje zingt voor Sinterklaas.

Dick Bruna maakte de prachtigste verhalen over het konijn Nijntje en schreef speciaal voor peuters en kleuters die kennismaken met de alledaagse dingen in het leven. In dit Sinterklaasboek lees je over alles wat er gaat gebeuren in de periode dat Sinterklaas in het land is. Eén van de leukste boeken voor Sinterklaas 2022.

Nijntje Sinterklaas Omdraaiboek is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Het Huis van Sinterklaas

Het huis van Sinterklaas
Het huis van Sinterklaas

Het Huis van Sinterklaas van Naomi Tieman is een boek dat helemaal op rijm is geschreven. Het verhaal klinkt een beetje als een versje en neemt je mee naar Spanje waar de jongste pietjes achterblijven en op het huis van Sinterklaas passen. Dit doen ze op een meer dan goede manier en dit kun je allemaal meemaken in het boek.

Marieke Nelissen heeft de illustraties gemaakt waar je in weg kan dromen. De Pietjes in het boek zijn van allerlei kleuren. Van het traditionele zwart tot blank of een beetje bruin. Natuurlijk heeft dit alles te maken met de Zwarte Pieten discussie die de afgelopen jaren bij ons is losgebarsten. Het Huis van Sinterklaas is een leuk schoencadeautje voor kinderen uit groep 1, 2 en 3 om elke dag uit te lezen.

Het Huis van Sinterklaas is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Sinterklaas en de Arme Kindertjes

Sinterklaas en de arme kindertjes
Sinterklaas en de arme kindertjes

Cabaretier Herman Finkers schreef het boek Sinterklaas en de arme kindertjes. Een humoristisch verhaal had dit tot gevolg. Geen discussie of Zwarte Piet nou blank of zwart moet zijn in dit boek, maar een verhaal dat helemaal anders is als andere verhalen. Zowel voor kinderen als volwassenen.

Het verhaal vertelt over heel lang geleden toen Sinterklaas 9 arme kinderen tegenkwam die hij wou helpen. Toen Sinterklaas begon met zijn werkzaamheden had hij nog maar één piet in dienst, maar na de ontmoeting van Sinterklaas met de arme kinderen bedenkt hij dat hij ze kan opleiden tot pieten. Dan heeft hij in één klap meerdere pieten en zijn de kinderen ook geholpen. Een grappig verhaal, helemaal in de stijl van Herman Finkers en met een vette knipoog.

Sinterklaas en de arme kindertjes is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Dag, Sinterklaasje

Dag, Sinterklaasje
Dag, Sinterklaasje

Dit boek is een echte klassieker. Kleuters van jaren geleden werden al voorgelezen uit Dag, Sinterklaasje. Het boek van Jacques Vriens is dan ook meesterlijk geschreven en bevat een verhaal wat kleuters enorm herkennen. Het verhaal gaat over Sam en Lieke die de Sinterklaasperiode intens beleven. Van de intocht tot het schoen zetten en van de grote zak van Sinterklaas tot de pakjesavond. Alles komt aan bod in dit prachtige boek.

Tekeningen in het boek zijn gemaakt door Marja Meijer en weer helemaal getekend in de kleuterwereld van nu. Zo gaat dit 40 jaar oude boek weer jaren mee. Misschien ben je zelf hier wel eens uit voorgelezen en kun je nu je eigen zoon of dochter kennis laten maken met de verhalen van Jacques Vriens.

Dag Sinterklaasje is verkrijgbaar bij bol.com.

6. Jip en Janneke – Sinterklaas komt!

Jip en Janneke - Sinterklaas komt!
Jip en Janneke – Sinterklaas komt!

Annie M.G. Schmidt schreef de prachtigste verhalen over de buurkinderen Jip en Janneke. De vriendjes gaan al heel wat jaren mee en beleven de interessantste verhalen. Vooral voor kleuters is het heel herkenbaar hoe Jip en Janneke de wereld ontdekken. Zo ook in het boek Sinterklaas komt, waar Jip en Janneke de Sinterklaasperiode samen meemaken.

In het boek staan ruim 10 leuke verhalen over Sinterklaas. Alle verhalen zijn voorzien van tekeningen van Fiep Westendorp. Niet alleen de mooie zwart-wit tekeningen, maar ook plaatjes met kleur om het nog gezelliger te maken. In de verhalen word je meegenomen hoe Jip en Janneke liedjes zingen voor Sinterklaas, wanneer ze hun schoen zetten en als het pakjesavond is en Sinterklaas echt op bezoek komt.

Jip en Janneke Sinterklaas komt! is verkrijgbaar bij bol.com.

7. Het geheime boek van Sinterklaas

Het geheime boek van Sinterklaas
Het geheime boek van Sinterklaas

Dit is een boek dat alleen gelezen kan worden door kinderen die oud genoeg zijn om de waarheid achter Sinterklaas te ontdekken. Dit boek onthult namelijk alle details over het verhaal van Sinterklaas. Floortje Zwigtman neemt je mee in de geschiedenis van Sinterklaas, gaat in op buitenlandse tradities en vraagt zich af waarom we eigenlijk een schoen zetten.

Sassafras de Bruijn heeft prachtige tekeningen gemaakt bij het verhaal over de waarheid achter Sinterklaas. Het geheime boek van Sinterklaas staat vol met iconische plaatjes en is rijkelijk geïllustreerd. De teksten zijn grappig geschreven en dit maakt het vooral een leuk boek voor de iets oudere kinderen.

het geheime boek van Sinterklaas is verkrijgbaar bij bol.com.

8. Sinterklaas voor grote kinderen

Sinterklaas voor grote kinderen
Sinterklaas voor grote kinderen

Ook dit boek is meer geschikt voor oudere kinderen. Wanneer ze achter de waarheid over Sinterklaas mogen komen is Sinterklaas voor grote kinderen een uitermate geschikt boek. Het zorgt voor een duidelijke uitleg, waarbij kinderen minder teleurgesteld zijn.

Het boek van schrijfster Chariva vertelt bijvoorbeeld dat Sinterklaas een heilige man was die wonderen verrichtte. Het is geschreven op een hele leuke speelse manier en bevat zelfs een contract wat getekend kan worden door de lezer of lezeres. Hierin verklaart hij of zij dat het verhaal over Sinterklaas niet wordt doorverteld aan kinderen die het nog niet mogen weten.

Sinterklaas voor grote Kinderen is verkrijgbaar bij bol.com.

9. Strooien met Sint

Strooien met Sint
Strooien met Sint

Strooien met Sint is een boek van Vivian den Hollander en vertelt het verhaal over Roos en Mika die zich enorm verheugen op de tijd dat Sinterklaas in het land is. Als het dan eenmaal pakjesavond is blijkt het paard van Sinterklaas last van zijn been te hebben. Daarom komen de Sint en zijn pieten aan met een politieauto. Maar dan blijkt de pakjespiet niet in de auto te zitten.

De illustraties in het boek zijn een feest van herkenning voor jonge kinderen. Naast het verhaal bevat het boek ook leuke knutselideeën voor Sinterklaas, waar je direct mee aan de slag kan. Alex de Wolf tekende de plaatjes en zorgde voor de beelden bij de knutseltips.

Strooien met Sint is verkrijgbaar bij bol.com.

10. De Vrienden van Sinterklaas

De vrienden van Sinterklaas
De vrienden van Sinterklaas

Of dit boek geschikt is voor jonge kinderen bepaal je als ouder zelf. Het verhaal van De Vrienden van Sinterklaas zit in ieder geval heel goed in elkaar. In het boek van Sjoerd Kuyper wordt namelijk verteld dat Sinterklaas ieder jaar wordt geholpen door veel ouders, juffen en andere vrienden. Zij zijn de befaamde pieten en volgen een opleiding aan de pietenschool om het feest bijzonder te maken voor de kinderen.

Het boek De Vrienden van Sinterklaas vertelt het verhaal van Broes die ontroostbaar is als zijn vader niet mee wil naar de intocht van Sinterklaas. De vader van Broes heeft namelijk wel iets beters te doen. Dan vertelt zijn zus Lotte dat Sinterklaas een pietenschool heeft en heel veel vrienden en dat hun vader wel een heel belangrijke taak heeft. Dit zorgt ervoor dat Broes samen met zijn zusje naar de kade gaat om Sinterklaas te verwelkomen.

De Vrienden van Sinterklaas is verkrijgbaar bij bol.com.

CadeauPlezier

Hi! Vind jij het ook zo fijn om iemand blij te zien worden wanneer je ze een leuk cadeau of presentje geeft? Anders ik wel! Ik ben dol op het uitzoeken van de leukste cadeaus om vrienden, familie en kennissen te helpen. Om dat een niveau hoger te tillen, is CadeauPlezier ontstaat. Hier probeer ik de leukste creatieve ideeën te delen, die ik opschrijf zodat jij kunt meelezen. Zo maken we iedereen weer een stapje gelukkiger! Een leuk cadeau voor de ontvanger, gemak voor jou en ik kan mijn ding doen! Heb je zelf tips of ideeën? Deel ze gerust!

Geef een reactie