De leukste knikkerbanen, zoals in televisieprogramma Marble Mania

Je bekijkt nu De leukste knikkerbanen, zoals in televisieprogramma Marble Mania
Leukste knikkerbanen

Op donderdag 21 januari 2021 startte SBS6 met een nieuw televisieprogramma, genaamd Marble Mania. Marble Mania is een spelshow waarin bekende Nederlanders tegen elkaar strijden op knikkerbanen. In de eerste aflevering was het de beurt aan voetbaliconen Wesley Sneijder, Giovanni van Bronckhorst en Ronald de Boer. Op verschillende knikkerbanen probeerden zij elkaar te snel af te zijn. Ruim 1,4 miljoen mensen zagen het knikkerspektakel en kregen zelf ook zin om de knikkers erbij te pakken.

Knikkeren is iets dat al jaren oud is. Vroeger werd het voornamelijk op het schoolplein gespeeld. Je probeerde je eigen knikker zo snel mogelijk in een putje in de straat te krijgen. Als je de eerste was die de knikkers erin kreeg, dan won je ook de knikkers van je speelmaatje. Ook knikkerbanen kennen we al jaren. Ze zijn er in alle soorten en maken. Je hebt houten knikkerbanen, maar ook knikkerbanen van kunststof. Marble Mania pakte het groots aan en maakte zelfs natuurknikkerbanen en knikkerbanen door de sneeuw en het ijs.

Al die knikkeravonturen op televisie zetten natuurlijk aan tot knikkeren thuis. Haal de ouder knikkerbaan van zolder, want wedden dat je vader of moeder er nog één heeft staan. Nieuwe knikkerbanen zijn onder andere te koop in speelgoedwinkels of via bol.com.

GraviTrax Ravensburger knikkerbanen

De bekendste knikkerbanen op dit moment zij die van het merk GraviTrax van Ravensburger. GraviTrax heeft ontzettend veel pakketten vol met knikkerplezier. Er zijn starterssets, maar ook verschillende elementen die je kan toevoegen aan je baan en werkelijk alles is compatibel.

De leeftijd voor GraviTrax wordt geschat op 8 tot 12 jaar, maar is je kind heel inventief en technisch, dan is het mogelijk om er al eerder mee te starten. Een startset van GraviTrax bevat de nodige materialen, zoals baandelen, torentjes om verschillende hoogtes te maken en speciale koppelstukken. Als je ‘gewone’ baan niet speciaal genoeg is, kun je allerlei specials kopen.

GraviTrax® PRO Vertical
GraviTrax® PRO Vertical

Zo is er een uitbreidingsset met een looping, waarbij je knikker met een grote snelheid door een kurkentrekker suist. Ook is er een speciale set met tunnels, waarbij je je knikkers niet over banen kan laten rollen, maar door verschillende tunnels. Het is dan maar de vraag waar je je knikker weer tevoorschijn ziet komen. Dit maakt het extra spannend.

Naast de ‘gewone’ sets van GraviTrax heeft het merk ook GraviTrax Vertical. Deze zwarte dozen bevatten banen die meer de hoogte in gaan. Er worden geen grote afstanden horizontaal afgelegd door de knikkers, maar de knikkerbanen zijn vooral heel hoog en de knikkers gaan verticaal.

GraviTrax Start Set
– 122 onderdelen
– 8-12 jaar
GraviTrax PRO Starter Set Vertical
– 153 onderdelen
– 8-12 jaar
GraviTrax Starter Set XXL
– 240 onderdelen
– 8-12 jaar
 GraviTrax® Starter Set GraviTrax® PRO Starter Set Vertical GraviTrax® Starter Set XXL
Verkrijgbaar bij bol.comVerkrijgbaar bij bol.comVerkrijgbaar bij bol.com

Little Dutch knikkerbanen voor de allerkleinste

De eerste knikkerbaan die je als dreumes of peuter vaak krijgt is een mini-baan met autootjes. Je zet het autootje bovenin aan het begin van de baan en het karretje rolt naar de andere kant, waar het naar beneden valt en op de volgende laag van de knikkerbaan weer doorrolt. Dit gaat zo door tot het autootje helemaal beneden is. Vaak zijn deze knikkerbanen gemaakt van hout of ander materiaal dat wel tegen een stootje kan.

Little Dutch Rollerbaan Cars
Little Dutch Rollerbaan Cars

De Little Dutch Rollerbaan Cars en de Little Dutch Rollerbaan Wild Flowers zijn voorbeelden hiervan. Knikkerbanen om de kleinste kindjes te laten ontdekken en spelen. En natuurlijk ook helemaal fan te maken van het fenomeen knikkerbanen.

Little Dutch Rollerbaan Cars is verkrijgbaar bij bol.com.

Hubelino knikkerbanen

Hubelino Mega Set
Hubelino Mega Set

Speciaal voor de wat jongere kijkers van Marble Mania raden we de Hubelino knikkerbanen aan. Hubelino is een soort Lego Duplo. Het is gemaakt van materiaal dat onmogelijk kapot kan. Je kunt ermee gooien en slaan, maar de stukken zullen er niet afvliegen.

De Hubelino set heeft een grondplaat waar je de knikkerbaan op kan klikken, zodat hij stevig op zijn plek blijft staan. De verschillende baanonderdelen zijn in lengte, maar ook in hoogte te plaatsen. Met een aantal steentjes bouw je zo een verhoogde baan. De megaset van Hubelino bevat alles wat je nodig hebt om een waar knikkerspektakel te maken in huis.

Wil je niet zoveel geld neerleggen voor een knikkerbaan? Dan raden we de Hubelino schommelbaan aan. Dit mini-baantje heeft een leuke opzet, waarbij je knikker heen en weer blijft rollen totdat je knikker het middelpunt heeft bereikt en door kan rollen over het horizontale stuk van de baan. Vergelijkbaar met een trechter in een glijbaan van een zwembad.

Hubelino baanelementenset 55-delig
– 55 onderdelen
– 4-12 jaar
Hubelino knikkerbaan basisset 123-delig
– 123 onderdelen
– 6-8 jaar
Hubelino knikkerbaan mega set 200-delig
– 200 onderdelen
– 3-6 jaar
 Hubelino Baanelementenset 55 delig Hubelino basisset 123 delig Hubelino Mega Set 200 delig
Verkrijgbaar bij bol.comVerkrijgbaar bij bol.comVerkrijgbaar bij bol.com

SmartMax

Niet alleen Hubelino heeft knikkerbanen voor de kleintjes, maar ook SmartMax heeft banen voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 5 jaar. Deze banen zien er een beetje uit als de tunnelglijbanen van de speeltuintjes bij de McDonalds. Heel herkenbaar voor de nog jonge kinderen die deze set gebruiken.

SmartMax Mega Ball Run
SmartMax Mega Ball Run

De onderdelen van bijvoorbeeld SmartMax Mega Ball Run zijn makkelijk in elkaar te zetten en kunnen op allerlei manieren bevestigd worden, zodat je elke keer weer een nieuwe baan hebt. In de onderdelen van de set zit namelijk een magnetisch systeem. De baanonderdelen trekken elkaar dus vanzelf aan. In SmartMax Stunt Cars gebruik je autootjes om over je knikkerbaan te laten rijden. Deze autootjes maken de vetste stunts.

SmartMax mega Ball Run is verkrijgbaar bij bol.com.

Buizen knikkerbanen

De knikkerbanen die ik me vooral herinner van vroeger zijn de knikkerbanen met verticale buizen. Er stonden een heleboel buizen rechtop op de grond, met tussen de verschillende buizen overgangen om van de ene naar de andere buis te gaan. Bovenop zo’n buis zat vaak een trechter waar je de knikker in kon gooien. Meestal viel de knikker dan eerst een heel eind verticaal naar beneden, waarna het een overgang maakte naar een andere toren. Hier viel de knikker weer naar beneden naar een andere overgang.

Mancor Knikkerbaan
Mancor Knikkerbaan

Vaak zaten er in de overgangen special effects, zoals een schoepenrad of een rare kronkel in de baan. Onderaan de toren was een opvangbakje, zodat je je knikker niet achterna hoefde te rennen door de woonkamer. Een knikkerbaan met buizen heb je bijvoorbeeld van het merk Mancor, maar ook van Johntoy. De sets zijn niet duur en hebben een uitgebreide variatie aan baandelen.

Johntoy Knikkerbaan 93 deligJohntoy knikkerbaan 113 deligJohntoy knikkerbaan assorti 50 delig
 Johntoy knikkerbaan 93 delig Johntoy knikkerbaan 113 delig Johntoy knikkerbaan 50 delig
Verkrijgbaar bij bol.comVerkrijgbaar bij bol.comVerkrijgbaar bij bol.com

Mancor Knikkerbaan met 30 knikkers is verkrijgbaar bij bol.com.

Quercetti

Het merk Quercetti heeft deze knikkerbanen met buizen naar een iets moderner tintje getrokken. De Migoga sets zijn voor kinderen van 5 tot 12 jaar en bevatten niet alleen baandelen, maar ook veel leuke extra’s. In één van de starterssets zit bijvoorbeeld een lift voor je knikkers, waardoor je niet eens zelf je knikker opnieuw erin hoeft te gooien.

Quercetti Knikkerbaan met Lift - Skyrail Ottovolante
Quercetti Knikkerbaan met Lift – Skyrail Ottovolante

In de Quercetti Skyrail set zijn de buizen vervangen door rails. Je kunt de knikkers nu beter zien rollen. De set is wel ingewikkelder in elkaar te zetten en de leeftijdsgrens voor deze set ligt dan ook iets hoger. De Quercetti Skyrail set doet een beetje denken aan Knex. De materialen zijn op eenzelfde manier aan elkaar te maken als bij dit speelgoed.

Quercetti Migoga Knikkerbaan met Lift 150 deligQuercetti Migoga Maxi 213 deligQuercetti Migoga Vortis 80 delig
 Quercetti Migoga 150 delig Quercetti Migoga 213 delig Quercetti Migoga 80 delig
Verkrijgbaar bij bol.comVerkrijgbaar bij bol.comVerkrijgbaar bij bol.com

Marble Racetrax

Wil je het knikkeravontuur nog professioneler aanpakken, dan kun je beter gaan voor de sets van Marble Racetrax. De producten worden aan geprijsd met ‘as seen on TV’. Je krijgt dus net zo’n knikkerbaan als bij Marble Mania op SBS6.

Marble Racetrax
Marble Racetrax

De Marble Racetrax zijn enorme banen. Sommige zijn wel 6 of 9 meter lang. Ze zijn allemaal in de sfeer van autoraces gemaakt. Wist je dat Marble Racetrax geen plastic is? De Racetrax zijn allemaal gemaakt van cardboard. Duurzaam en stevig karton dat je moet vouwen en in elkaar moet bouwen. Het opzetten van de set is minstens zo leuk als het zien dat je knikker eraf rolt.

Marble Racetrax Grand Prix set
– 64 Sheets
– 9 Meter
Marble Racetrax Circuit Set
– 40 Sheets
– 6 meter
Marble Racetrax Starter set
– 24 sheets
– 4 meter
 Marble Racetrax Grand Prix set Marble Racetrax circuit set Marble Racetrax Starter set
Verkrijgbaar bij bol.comVerkrijgbaar bij bol.comVerkrijgbaar bij bol.com

CadeauPlezier

Hi! Vind jij het ook zo fijn om iemand blij te zien worden wanneer je ze een leuk cadeau of presentje geeft? Anders ik wel! Ik ben dol op het uitzoeken van de leukste cadeaus om vrienden, familie en kennissen te helpen. Om dat een niveau hoger te tillen, is CadeauPlezier ontstaat. Hier probeer ik de leukste creatieve ideeën te delen, die ik opschrijf zodat jij kunt meelezen. Zo maken we iedereen weer een stapje gelukkiger! Een leuk cadeau voor de ontvanger, gemak voor jou en ik kan mijn ding doen! Heb je zelf tips of ideeën? Deel ze gerust!

Geef een reactie