De leukste 10 turncadeautjes voor een meisje

Je bekijkt nu De leukste 10 turncadeautjes voor een meisje
Top 10 leukste turncadeaus

Onder jonge meisjes is turnen één van de meest populaire sporten. Balans, coördinatie, kracht en lenigheid zijn de basisprincipes die je hierbij nodig hebt en thuis ook kan trainen. Turnsters vinden het dan ook meer dan leuk om een kleine turnhal in huis te hebben of boeken en films te hebben van hun favoriete sport. Een cadeautje dat te maken heeft met turnen is voor deze meisjes dan ook een cadeau waar je altijd goed mee zit.

Meisjes die op turnen zitten staan de hele dag op hun kop. Ze vinden het superleuk om hun lichaam te gebruiken en steeds moeilijkere trucjes uit te voeren. Dit gaat verder dan alleen een koprol of een handstand. Zeker met de lockdown vanwege het coronavirus in 2020 wordt er veel thuis getraind. Je ziet steeds meer thuisturnmateriaal verschijnen. Turnsters vragen voor hun verjaardag tegenwoordig een airtrack of een turnbalk voor in de woonkamer. Wij zochten uit waar je een turnster blij mee kunt maken en kwamen tot de 10 leukste turncadeautjes voor meisjes.

 1. Airtrack
 2. Turnbalk
 3. Rekstok
 4. Turnpakje
 5. Turnboeken
 6. Turnspellen
 7. Polsbanden
 8. Medaillehanger
 9. Turnsieraden
 10. Turnleertjes

1. Airtrack: springen in de woonkamer of achtertuin

Een airtrack is eigenlijk een luchtkussen, maar dan een stuk dunner. De meeste airtracks voor turnen zijn 10 of 20 centimeter dik. Het zijn vlakke banen waarop verschillende turnonderdelen achter elkaar kunnen worden gemaakt. De airtrack blaas je op met een meegeleverde pomp.

Met een airtrack kan een turnster werken aan de basis van het turnen, het onderdeel vloer. Ze kunnen oefenen op handstanden, radslagen en flikflakken. Door de lucht in de airtrack worden de turnsters gemakkelijk omhoog geveerd, zodat turnelementen minder moeite kosten. Salto’s en schroeven worden zo een eitje.

Eén van de fijnste turnmatten is de airtrack van Trend24. Deze airtrack is 3 meter lang en heeft een dikte van 10 centimeter. De airtrack is verkrijgbaar in de kleuren blauw, mintgroen en roze. Populaire kleuren voor meisjes van jonge leeftijd.

Trend24 Airtrack
Trend24 Airtrack

De GymPro airtrack is een turnmat van 20 centimeter dik. De dikte bepaald ook meteen de vering van de opblaasbaan. De Gympro mat zal dan ook harder veren dan de 10 centimeter varianten. Er kan gekozen worden uit een 2 of 3 meter lange airtrack, maar wij raden een 3 meter lange aan, omdat er anders weinig ruimte is voor de elementen van je turnster.

Gympro Airtrack compleet
Gympro Airtrack compleet

Eén van de nieuwste airtracken is de turnmat van Sportstech. Waar deze variant in verschilt met de andere is dat hij is vast te pinnen in de grond met meegeleverde haringen. Deze haringen zorgen ervoor dat de airtrack niet verschuift als je er moeilijke turnelementen op maakt. Ook zijn de zijkanten van de airtrack van klittenband, zodat je een andere opblaasmat aan de Sportstech airtrack vast kan maken.

Sportstech Airtrack
Sportstech Airtrack
 • Airtrack van Trend24 is verkrijgbaar bij bol.com
 • GymPro Airtrack is verkrijgbaar bij bol.com
 • Sportstech Airtrack is verkrijgbaar bij bol.com

2. Evenwichtsbalk: turnbalk voor thuis

Op het toestel evenwichtsbalk moet door turnsters vaak lang geoefend worden. Het is een hele opgave om je balans te houden in moeilijke elementen op een 10 centimeter dunne balk. Op de turnclub wordt vaak gebruik gemaakt van balkverbreders of lage balken. Met zo’n lage balk vlak aan de grond kun je een turnster thuis ook heel blij maken.

Met een grondbalk kan een turnster in de woonkamer of de achtertuin allerlei elementen oefenen, waarbij ze haar balans traint. Ze kan oefenen op een handstand op het onderdeel, maar ook op pirouettes of gymnastische sprongen.

De opvouwbare turnbalk van Beter Turnen neemt ook nog eens weinig ruimte in beslag in je woonkamer. Deze balk is namelijk dubbel te vouwen, waardoor het een klein pakketje is en je het zo in de kast zet. De balk is te koop in de kleuren roze, paars en blauw. Hij is 2,2 meter lang waardoor je er alle elementen op kan oefenen, van flikflak tot wisselspagaatsprong. Het materiaal waar de balk van gemaakt is is synthetisch leer. Het voelt heel zacht aan en het is dus ook geen probleem als de turnster een keer een wat hardere landing maakt.

Opvouwbare balk van Beter Turnen
Opvouwbare balk van Beter Turnen

Een andere manier van oefenen op balans en evenwicht voor balk is het gebruik maken van een airbeam. Dit is een airtrack die maximaal 30 centimeter breed is, zodat het meer lijkt op een turnbalk. Deze balk geeft een heleboel vering, zodat ook moeilijkere elementen gemaakt kunnen worden. De eerste flikflak of salto op balk kan best een uitdaging zijn, maar met extra vering zal het al snel lukken. De airbeam van YouAreAir is een fijne simpele variant om op te beginnen.

AirBeam AirTrack Factory
AirBeam AirTrack Factory

Wil je echt goed aan de slag met balkelementen, dan is de AirTrack Factory Airbeam misschien wel wat voor jouw turnster. Deze airbeam heeft een verhoogde middenlijn van 10 centimeter breed, zodat het echt lijkt alsof je op de balk staat. De airbeam is verkrijgbaar in 3 en 5 meter lengte.

 • Opbouwbare balk van Beter Turnen is verkrijgbaar bij bol.com.
 • De Airbeam van AirTrack Factory is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Rekstok: duikelen en draaien

Duikelen en draaien doet een turnster het liefste. De rekstokken in de speeltuin zullen dan ook veelvuldig gebruikt worden door turnende meisjes. Tegenwoordig turnen de meeste meisjes met lusjes. Dit zijn bandjes waardoor je met je handen vast zit aan de rekstok. Deze kunnen je helpen om moeilijke elementen uit te voeren, zonder dat je van de rekstok valt. Hierdoor kunnen onderdelen als reuzendraaien, losommen en kippen ook in de speeltuin worden uitgevoerd.

Elke turnster droomt van een eigen rekstok in de achtertuin. Het zou fijn zijn als de rekstok dan ook nog eens lijkt op de rekstok in de turnhal. Beter Turnen biedt zo’n rekstok aan. Deze rekstok heeft een triangel structuur, waardoor hij minimaal wiebelt en stabiel en veilig is. De rekstok is in hoogte verstelbaar en heeft antislip rubber aan de zijkanten, zodat hij goed op zijn plaats blijft staan. Echter zal deze rekstok zich niet lenen voor reuzendraaien en losommen. Enkel voor oefeningen als buikdraai en borstwaartsom.

Rekstok van Beter Turnen
Rekstok van Beter Turnen

Ook de Hudora rekstok Fabian is een prima rekstok voor makkelijke oefeningen. Je duikelt erop en kan er molendraaien op maken. Het is een echte aanwinst voor recreatieturnsters die graag op zijn kop hangen.

Hudora Rekstok Fabian
Hudora Rekstok Fabian

Wil je echt over de kop op je rekstok dan raden wij het enkel duikelrek van SwingKing aan. Dit duikelrek is te monteren in een hoogte naar keuze. Zo kun je hem op een hoogte zetten om kip en hoekhang te oefenen, maar je kunt hem ook heel hoog monteren zodat je reuzendraaien kunt maken. Het duikelrek van SwingKing is van stevig materiaal en kan in de grond gezet worden. Een fijne rekstok voor elke turnster en een geweldig turncadeautje.

SwingKing duikelrek enkel
SwingKing duikelrek enkel
 • Beter Turnen rekstok is verkrijgbaar bij bol.com.
 • Hudora rekstok Fabian is verkrijgbaar bij bol.com.
 • Enkel Duikelrek van SwingKing is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Turnpakje: schitteren in een mooie outfit

Een turnster kun je heel blij maken met een nieuw turnpakje. Bij turnwedstrijden staat er vaak een stand met verschillende turnpakjes en daar zie je de turnsters dan ook meteen induiken. Een turnster wil er maar al te graag mooi uit zien tijdens de training of tijdens een wedstrijd.

Een turnpakje is het ultieme cadeau voor een turnster. Je hebt ze al vanaf 25 euro, maar de prijs kan soms oplopen tot honderden euro’s. Dit heeft te maken met de materialen die gebruikt worden in het turnpakje. Swarovski-steentjes zijn bijvoorbeeld heel duur, maar ook het gebruik van gaas is prijzig. Natuurlijk zijn er ook heel veel leuke goedkope turnpakken. Het merk Sparkle & Dream heeft vrolijke turnpakjes voor jong en oud. Het turnpak Gabby is een mooie paarse variant voor maar 25 euro. Het pakje heeft een mooie pasvorm en is vooral geschikt voor trainingen. De zilveren touch zorgt ervoor dat de turnster opvalt in de turnhal.

Sparkle & Dream turnpak Gabby
Sparkle & Dream turnpak Gabby

Een ander mooi pakje uit de Sparkle & Dream collectie is de variant Britt. Dit turnpak is helemaal ontworpen in de kleuren van de Nederlandse vlag. Ook heeft het pakje diverse steentjes en is het afgewerkt met een ombre stof. Het pakje Britt zal een favoriet zijn van menig turnster.

Sparkle & Dream turnpak Britt
Sparkle & Dream turnpak Britt

Ook Fairy Sports heeft prachtige turnpakken. Zoals het oranje/roze pakje Amber. Dit pakje is gemaakt van een gladde stof waardoor het mooi aansluit op de huid. De versiersels en steentjes schitteren in het licht van de turnhal.

Turnpak Amber
Turnpak Amber

Of wat dacht je van het turnpakje Amethyst. De prachtige paarse en lila kringels op de voorkant maken het pakje sierlijk en elegant. Ook aan dit turnpak zijn diverse steentjes toegevoegd en zal de turnster flink opvallen bij het turnen.

Turnpak Amethyst
Turnpak Amethyst
 • Sparkle & Dream Gabby is verkrijgbaar bij bol.com.
 • Sparkle & Dream Britt is verkrijgbaar bij bol.com.
 • Fairy Sports Amber is verkrijgbaar bij bol.com.
 • Fairy Sports Amethyst is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Turnboeken: lezen over turnen

turncadeautje als dit. In de boeken kunnen ze lezen over de ervaringen van andere meisjes op turnen en lezen hoe leuk de sport is. Het zal ze enthousiast maken om de volgende keer weer naar de turnhal te gaan.

Eén van de voorbeeldboeken over turnen is Lieke wil Turnen van schrijfster Ineke Kraijo. Dit boek is onderdeel van De Radslag Reeks. Een reeks helemaal geïnspireerd door de sport turnen. Het boek telt 58 pagina’s en is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Het laat veel herkenbare situaties zien in de turnhal.

Lieke wil turnen
Lieke wil turnen

Met Sanne Wevers als Olympisch Kampioene op het onderdeel evenwichtsbalk is de populariteit van het boek Sanne turnt zich naar de top ook toegenomen. Dit boek is geschreven door Paula van Manen en gaat over een meisje dat turnt in de selectiegroep van turnen. Haar turnjuf is heel trots op haar, want ze gaat het helemaal maken. Maar kan Sanne wel tegen de jaloezie van haar vriendin Naomi en het verdriet dat buurjongen Milan heeft omdat ze niet zo vaak meer met hem speelt. Een herkenbaar boek voor selectieturnsters en een echte aanrader.

Sanne turnt zich naar de top
Sanne turnt zich naar de top

Eén van de bekendste auteurs die over turnen schrijft is Simone Kortsmit. Deze schrijfster schrijft boeken in de reeks TurnToppers. Een voorbeeld van zo’n boek is Nikki op turnkamp. In dit boek gaat het over Nikki die op turnkamp is, waar allerlei spullen verdwijnen. Nikki zoekt naar een oplossing voor dit raadsel. Alle TurnToppers zijn boeken om cadeau te geven aan een turnster.

Turntoppers 1: Nikki op turnkamp
Turntoppers 1: Nikki op turnkamp
 • Lieke wil turnen is verkrijgbaar bij bol.com.
 • Sanne turnt zich naar de top is verkrijgbaar bij bol.com.
 • Turntoppers 1: Nikki op turnkamp is verkrijgbaar bij bol.com.

6. Turnspellen; stick je sprong of maak een afsprong van brug

Met het spel Fastastic Gymnastics Vault Challenge van Hasbro ga je de uitdaging aan om een turnster met een mooie overslag over de pegases te laten gaan. Het spel begint met het monteren van het poppetje op een soort katapult. Druk je op de knop, dan wordt het poppetje afgevuurd over de pegases en moet het met een mooie landing eindigen op de mat. Je kunt 25, 50 of 100 punten halen met een goede landing. Dit spelletje is een leuk turncadeau omdat elke turnster droomt van een prachtige landing op het toestel sprong.

Fantastic Gymnastic Vault Challenge - Actiespel
Fantastic Gymnastic Vault Challenge – Actiespel

Naast dit spel heeft Hasbro ook het spel Toffe Turner uitgebracht. Dit spel laat een poppetje dat op Epke Zonderland lijkt slingeren rondom een rekstok. Je moet het poppetje op het juiste moment afvuren om een prachtige salto tot stand te krijgen. Ook bij dit spel kun je 25, 50 of 100 punten winnen met een goede landing. Maar wie weet verzint de turnster wel nog meer regels aan het spel en maakt ze de tofste salto’s met het poppetje.

Toffe Turner - Gezelschapsspel
Toffe Turner – Gezelschapsspel
 • Fantastic Gymnastic Vault Challenge actiespel is verkrijgbaar bij bol.com.
 • Toffe Turnern spel is verkrijgbaar bij bol.com.

7. Polsbanden; bescherming voor je turnleertjes

Met polsbanden of zweetbanden kan een turnster haar armen beschermen tegen de stroefheid van de turnleertjes of lusjes die ze gebruikt op de toestellen brug en rekstok. De polsbandjes voor turnsters zijn vaak iets langer dan de gewone zweetbandjes, waar alleen het zweet mee wordt gedept. Zweetbandjes voor turnen zijn gemiddeld 10 tot 12 centimeter lang om zoveel mogelijk van de pols te beschermen.

Polsbandjes beschermen onder andere tegen blaren, schaafwonden en andere afdrukken op de huid. Turnsters kunnen niet genoeg setjes polsbanden hebben. Soms moeten ze namelijk ook wel eens in de was, want na verloop van tijd gaan ze niet zo lekker ruiken. De polsbandjes van Canadian hebben de juiste afmeting en zijn geschikt voor elke turnster. Ze zijn te koop in diverse kleuren, maar wit is de meest gebruikelijke kleur. Een fijn en vooral handig turncadeautje voor een turnster.

Witte polsbanden turnen
Witte polsbanden turnen

Deze polsbandjes zijn verkrijgbaar bij bol.com.

8. Medaillehanger: hang je trots op

Een turnster die heel goed is in turnen, wint vaak veel medailles. Die medailles moet je ergens kwijt, want je kunt er niet mee om je nek blijven lopen. Ook al doet de winnares dit natuurlijk maar al te graag. Om je medailles leuk op te hangen in je slaapkamer bestaan er medaillehangers. Er zijn zelfs medaillehangers speciaal gericht op de sport turnen.

Medaillehanger turnen
Medaillehanger turnen

Beter Turnen heeft een prachtige zwarte medaillehanger met verschillende figuren erop. De figuren zijn turnsters in verschillende houdingen. Zo is er een turnster in een zweefstand en een turnster die een handstand maakt. Je monteert de medaillehanger aan de muur en geniet van het prachtige kunstwerk. Aan de haken onder de houtgesneden figuren kun je je medailles ophangen. Je kunt ze op volgorde hangen van de wedstrijden, maar ook op kleur. Het is aan jou wat je doet. Een medaillehanger is een ultiem cadeau voor de wedstrijdturnster.

De Beter Turnen Medaillehanger turner is verkrijgbaar bij bol.com.

9. Turnsieraden: turnsters om je nek en aan je oren

Sieraden vinden meisjes altijd leuk om te krijgen, maar als het dan ook nog in de favoriete sport van het meisje is, maak je helemaal een goede indruk. Zo zijn er oorbellen met turnsters en kettingen met figuurtjes. Joy Sieraden heeft een hele lijn speciaal gericht op turnsters. De figuurtjes van turnsters die in deze lijn zijn verwerkt, hebben mooie roze kleuren en zijn vooral voor de jongste turnsters.

JYC zilveren turnster oorbellen
JYC zilveren turnster oorbellen

Charme Bijoux heeft turnhangers die gericht zijn op de iets oudere turnster. De bedeltjes die aan een ketting of armband kunnen doen de mooiste turnelementen. Zo zijn er figuurtjes in handstand, tiktak of spagaatsprong. Een turncadeau waar je een turnster heel blij mee kunt maken.

Charme Bijoux turnen ketting
Charme Bijoux turnen ketting
 • JYC Zilveren turnster oorbellen zijn verkrijgbaar bij bol.com.
 • Charme Bijoux turnster ketting is verkrijgbaar bij bol.com.

10. Turnleertjes: de meeste grip op de stok

In de turnwereld wordt onderscheid gemaakt tussen beginnersleertjes en échte turnleertjes. Beginnersleertjes, of ook wel kinderleertjes genoemd zijn leertjes zonder houten rolletje onder de vingers. Echte leertjes hebben wel een houten rolletje onder de vingers. Dit houten rolletje zorgt voor extra grip op de brugligger. Voor jonge turnsters is vaak het wennen aan iets om je hand hebben al uitdaging genoeg.

Een goed beginnersleertje is het leertje van Ten O. Deze leertjes zijn lichtroze met een elfje erop. Het ziet er ook nog eens superleuk uit. De beginnersleertjes leren de turnster voor het eerst met iets om hun handen op brug turnen. Het zorgt ervoor dat de turnster geen blaren krijgt.

Ten O turnen palm grips
Ten O turnen palm grips

Als de turnster wat gevorderd is zijn de leertjes van Reisport een aanrader. Reisport is het bekendste merk in de turnsport en bewijst zich al menig jaar op het gebied van bandjes en leertjes. In de Reisport leertjes zitten dus wel rolletjes. Dit geeft de turnster extra grip, omdat het rolletje achter de brugligger blijft hangen bij elementen die ze uitvoert. De beste kwaliteit leertjes als je het ons vraagt en een echt turncadeau.

Reisport turnleertjes
Reisport turnleertjes
 • Ten O turnleertjes zijn verkrijgbaar bij bol.com.
 • Reisport turnleertjes zijn verkrijgbaar bij bol.com.

CadeauPlezier

Hi! Vind jij het ook zo fijn om iemand blij te zien worden wanneer je ze een leuk cadeau of presentje geeft? Anders ik wel! Ik ben dol op het uitzoeken van de leukste cadeaus om vrienden, familie en kennissen te helpen. Om dat een niveau hoger te tillen, is CadeauPlezier ontstaat. Hier probeer ik de leukste creatieve ideeën te delen, die ik opschrijf zodat jij kunt meelezen. Zo maken we iedereen weer een stapje gelukkiger! Een leuk cadeau voor de ontvanger, gemak voor jou en ik kan mijn ding doen! Heb je zelf tips of ideeën? Deel ze gerust!

Geef een reactie